Peste 110 l/mp! Harta ploilor – cantitatea de apă căzută în fiecare județ


Ultimele zile au adus cantități mari de ploi în mai multe județe din țară. La solicitarea Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Departamentul de Prognoze și Diagnoze, din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) ne-a transmis care au fost județele în care a plouat cel mai mult pe metru pătrat în ultimele trei zile.
Conform meteorologilor, au fost zone unde s-au înregistrat averse semnificative, ajungând chiar și la 110 litri/metru pătrat. În mai multe județe, la stațiile meteorologice au fost indicate averse de peste 70-80 de litri/metru pătrat în numai trei zile.
Citiți și: Aplicația care alertează fermierii când vine grindina, lansată și în Europa

TOP 20 de județe cu cele mai multe averse timp de trei zile
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a realizat un top al primelor 20 de județe cu cele mai mari precipitații înregistrate din data de 23 mai până astăzi, luini – 26 mai. Informațiile ne-au fost puse la dispoziție de Departamentul de Prognoze și Diagnoze, din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), alături de o harta care relevă zonele cu cele mai multe ploi.
- 110 l/ml. Recordul a fost înregistrat la stația Adâncata, din județul Ialomița, unde s-au înregistrat în trei zile 110 litri/metru pătrat.
- 90 l/ml. Pe locul doi este Siliștea Snagovului, județul Ilfov, unde s-au înregistrat 90 de litri/metru pătrat.
- 88,8 l/mp. Locul trei este ocupat de două județe Ialomița și Călărași, la stațiile de la Grivița, respectiv Oltenița, unde s-au înregistrat 88,8 litri/metru pătrat în cele trei zile de ploi.
- 82 l/mp. La Bădeni, în județul Argeș, s-au înregistrat în trei zile 82 de litri/metru pătrat, ceea ce face ca zona să fie clasată pe locul patru.
- 80 l/mp. În clasamentul județelor cu cele mai multe precipitații pe metru pătrat intră pe locul cinci și județul Brașov, la stația Dâmbul Morii, alături de stația de la Coșereni, din județul Ialomița și Moara Domnească, din județul Prahova, cu 80 de litri/metru pătrat.
- 78,9 l/mp. Pe locul șase a fost plasată de meteorologi stația de la Horezu 1550, județul Vâlcea, cu 78,9 litri/metru pătrat.
- 78 l/mp. Vasluiul ocupă locul șapte cu 78 de litri/metru pătrat averse înregistrate în trei zile.
- 76,7 l/mp. Tot în perioada 23 – 26 mai a plouat mult și la Câmpina, județul Prahova, care s-a situat pe locul al optulea, cu 76,7 litri/ metru pătrat.
- 75,2 l/mp. Locul nouă a revenit stației metrorologice de la Vălenii de Munte, care a înregistrat un volum de 75,2 litri pe metru pătrat.
- 74,9 l/mp. Tot o stație meteorologică de la Vaslui a îmnregistrat în această perioadă de trei zile 74,9 litri/metru pătrat.
Au mai fost înregistrate precipitații abundente în perioada 23 – 26 mai și în următoarele localități și județe:
- Județul Neamț, la Tazlău – 73 de litri/metru pătrat;
- Județul Prahova, la Ceptura de Jos – 70,5 litri/metru pătrat;
- Județul Dâmbovița – la Malu cu Flori / Județul Vrancea, la Colacu – 70 de litri/metru pătrat;
- Județul Dâmbovița – la Pucioasa – 69,6 litri/metru pătrat;
- Județul Prahova – la Gura Vitioarei – 68 de litri/metru pătrat;
- București – Băneasa – 66,8 litri/metru pătrat;
- Județul Brașov, la Teliu/județul Prahova, în Prahova – 66 litri/metru pătrat;
- Județul Argeș, la Voina (Vaira)/ județul Brăila, la Cireșu – 65 de litri/metru pătrat;
- Județul Dâmbovița, la Râul Alb/Județul Neamț, la Borlești – 64,3 litri/metru pătrat;
- Județul Călărași, la Budești – 63,9 litri/metru pătrat.
Au fost și localități unde nu a plouat deloc
La restul stațiilor meteorologice, s-au înregistrat sub 63 de litri/metru pătrat, însă sunt județe unde precipitațiile au fost zero sau aproape de zero. Aici menționăm la Zebil, în județul Tulcea unde nu a plouat deloc, deci zero litri pe metru pătrat, dar și localitatea Negru Vodă, din județul Constanța, unde la fel, au fost zero precipitații. De asemenea, județele cu foarte puține precipitații în aceste zile s-au dovedit a fi: Tulcea, Caraș-Severin sau Maramureș.